Ekonomisk effekt av ökad hälsa
Den ekonomiska nyttan av hälsoprocesser ifrågasätts
idag, framför allt i USA. Debatten handlar främst om ifall
man kan räkna hem en hälsosatsning i rent ekonomiska termer. Man
har då lyft fram att ROI (Return On Investment), dvs. att den
ekonomiska vinsten vid ökad hälsa är större än kostnaden för
hälsoprocessen, inte alltid är tydlig. Som tidigare beskrivits i
detta forum är det ju svårt att visa detta utanför vetenskapliga
studier.
I en nyligen publicerad artikel menar den amerikanske läkaren
Hangsheng Liu att studier kring livsstilsförbättringar visserligen
inte bevisligen leder till ökad ROI men att faktorer som ökad
produktivitet, ökad moral eller engagemang lämnats utanför dessa
studier. Detta ligger ju helt i linje med den artikel som
presenterades i "Hälsoeffektivt ledarskap" för tre veckor
sedan.
Som arbetsgivare, säger Liu, bör man tänka på att en
hälsoprocess ofta är skräddarsydd för den egna organisationen och
därmed kan skilja sig på flera punkter från de metoder som
utvärderats i studier. Han säger också att ökad ROI kan uppstå
genom att använda sina pengar smartare. Ett exempel är hur
slentrianmässigt hälsokontroller används. Han beskriver att t.ex.
provtagning för att mäta kolesterol är mindre kostnadseffektiv för
kvinnor under 35 år och män under 45 års ålder. Att leta efter
diabetes hos medarbetare som inte har höga blodfetter, högt
blodtryck eller övervikt ger också litet ekonomiskt utbyte.
Att välja lokala alternativ istället för dyra konsulter är ett
annat sätt att förbättra sin möjlighet till ett ekonomiskt utbyte
av hälsoprocessen. Han nämner gratis on-line tjänster, utbildning
som erbjuds av sjukhus t.ex. Som arbetsgivare bör man noggrant ta
reda på vad ens medarbetare behöver och bättre utnyttja de resurser
som man redan har.
En nyligen publicerad vetenskaplig artikel diskuterar Grossmeier
och medarbetare sambandet mellan ökad hälsa och ökad produktivitet.
Man visar att upplägget i tidigare undersökningar skiljer sig åt på
många punkter. Man har t.ex. använt olika verktyg för att
fastställa hälsa och produktivitet hos deltagarna. De undersökta
grupperna är också olika vilket gör jämförelser nästintill
omöjliga. Man konstaterar att dessa studier i bästa fall ger en
indikation på att det finns ett samband mellan hälsa och god
produktivitet, men inte några hållbara bevis.
Man utvärderade därför hälsa, i form av nio livsstilsrelaterade
riskfaktorer, och produktivitet med ett väl utvärderat verktyg hos
97 000 medarbetare i 16 stora företag. Dessa tester utfördes
årligen under perioden 2007 till 2012. Genom att använda antal
avancerade statistiska modeller fann man att god hälsa dels
påverkade produktiviteten positivt under samma mätperiod och dels
ökade produktiviteten även under det nästkommande året. Då god
hälsa verkar adderande på produktiviteten över tid betonar
författarna vikten av att hälsoinsatserna utförs över flera år med
syftet att skapa en hälsokultur och därmed upprätthålla hög
produktivitet över tid.
Kommentar
De här två exemplen bekräftar den pågående svenske diskussionen om
att först screena fram de som skall genomgå en hälsokontroll och
att den samlade bilden sedan skall utgöra underlag för anpassade
åtgärder. För att minska kostnader kan man i Sverige t.ex. utnyttja
erbjudandet från vissa landsting om t.ex. hälsokontroller. I många
kommuner finns det också utegym som alla får utnyttja gratis.
Tillsammans ger detta en betydligt lägre kostnad för en
arbetsgivare som då kan fokusera på att förbättra hälsan på ett
högre plan och kanske även få budgetutrymme för att jobba med
verksamhetsförbättringar. Redan i början av 2000-talet är det visat
att insatser för förbättrad livsstil som följs av insatser för en
bättre verksamhet är en effektiv väg att gå.
Erland Colliander
Källor: Liu H. Want to improve ROI on Wellness? Think about
wher and how to invest. Coporate Wellness Magazine. 2015.
Winter/spring. 92-94.
Grossmeier och medarbetare. Health risk change as a
predictor of productivity change. JOEM. 2015; 57: 347 -
354.
Föregående sida