Livsstil och riskfaktorer som påverkar produktivitet
Att medarbetarnas arbetsförmåga
påverkas av deras hälsostatus är idag väl känt. Denna undersökning
mätte produktivitetsminskande effekter av ohälsa. Man fann att
ohälsosam livsstil och vanliga riskfaktorer hade en mycket större
påverkan på produktiviteten än kroniska sjukdomar. För ökad
produktivitet bör således livsstilsfrågorna få en mer central
roll.
I denna undersökning utvärderades den produktivitetssänkande
effekten av olika livsstilsbeteenden och påverkbara riskfaktorer
(stress, depression, högt blodsocker, fysisk inaktivitet, övervikt,
höga blodfetter, tobaksanvändning, riskbruk av alkohol och högt
blodtryck) och kroniska sjukdomar (astma, emfysem, hjärtkärlsjukdom
och diabetes). Studien baseras på nästan 600 000 medarbetare, från
45 amerikanska företag, som alla besvarat en omfattande enkät om
hälsa, livsstil, riskfaktorer och prestationsförmåga. 80 000 av
dessa besvarade enkäten vid två tillfällen, med minst 10 månaders
mellanrum.
Man fann att livsstilsbeteenden och påverkbara riskfaktorer
(utom riskbruk av alkohol) och sjukdom innebar försämrad
produktivitet. Trots att störst bortfall noterades för var och en
av de kroniska sjukdomarna var det totala ekonomiska bortfallet för
ohälsosam livsstil och riskfaktorer högre, något som förklaras av
att dessa var så mycket vanligare än kronisk sjukdom. Störst
bortfall fann man för stress, fysisk inaktivitet, depression och
övervikt. Med en förbättrad livsstil förbättrades produktiviteten.
Detta gällde dock bara för fysisk inaktivitet, stress, depression
och övervikt men inte för dålig kost, riskbruk av alkohol, rökning,
högt blodtryck/blodfetter/blodsocker.
Författarna konstaterar att det totala bortfallet i
produktivitet var fem gånger högre för påverkbara faktorer kopplade
till livsstilen än det var för kroniska sjukdomar.
Kommentar:
Av rent medicinska skäl är det naturligtvis en fördel om man
agerar för att ändra ett ohälsosamt beteende eller där man
upptäcker riskfaktorer innan sjukdom brutit ut. Det intressanta med
denna studie är att man har en så pass stor ekonomisk uppsida av
att göra detta. I en färsk beräkning från World Economic Forum
anges att man kan spara 400 Euro per anställd och år genom att
"ändra" beteenden som annars leder till kroniska sjukdomar. Som
vanligt vill jag påpeka att detta kräver strukturerade insatser av
ledning och chefer och inte bara inrättande av
friskvårdssubventioner eller liknande. En framgångsrik satsning på
hälsa är, dessutom, ett bra första steg mot en organisation som på
ett effektivt sätt "orkar" ta tag i verksamhetsutvecklingen. Då
ökar sannolikheten för att man skall få välmående och engagerade
medarbetare, nöjda kunder och nöjda ägare.
Erland Colliander
Källa. Lenneman J och
medarbetare. Productivity and health. An application of three
perspectives to measuring productivity. Journal of Occupational and
Environmental Medicine. 2011; 53: 55 - 61.
Föregående sida